Тайната на щастието - харчете парите си за хубаво прекарани моменти, а не за предмети!

Тайната на щастието - харчете парите си за хубаво прекарани моменти, а не за предмети!

Харесва ни да купуваме предмети... или поне така си мислим. Животът през 21-ви век се живее на бързи обороти и е ориентиран към потребителите, а медиите ни заобикалят по всяко време и ни налагат идеята, че щастието е да си купуш идеалната къща, да караш най-добрата кола, да носиш най-модерните дрехи и да публикуваш от най-високотехнологични устройства. Навсякъде, където отиваме сме затрупани с едно и също послание, а именно : "Купи, купи, купи си път към щастието!" Купуването на някоя нова джаджа или шофирането в новата кола може да бъде задоволително и вълнуващо за известно време, но тръпката от това винаги избледнява и се озоваваме на същото място, търсейки следващото нещо, което да си купим.

Ако това се доближава и до вашия живот, тогава бъдете сигурни, че има по-добър начин да похарчите парите си и да поддържате това чувство живо - спрете да купувате неща и да започнете да купувате преживявания!

Неотдавнашни проучвания от държавния университет в Сан Франциско установиха, че хората, които харчат пари за преживяване, а не за материални неща са по-щастливи и смятат парите си за добре изхарчени. Щастието от купуването на материални неща избледнява бързо, но радостта и спомените от преживяванията и страхотните приключения могат да запазят приятното усещане за цял ​​живот.Следващият път когато не се чувствате в най-добрата си форма и ви липсва пазаруването си припомнете тези пет съвета за оценка на вашите разходи и се отдайте на различни нови изживявания, вместо да трупате излишни неща.

1. Важни са именно малките неща
Размерът наистина няма значение...в ЩАСТИЕТО. Повечето хора приравняват големите покупки с големи количества щастие и макар да е вярно, че купуването на Мазерати може да ви даде повече, отколкото да вечеряте с приятелите, тръпката от мечтаната кола скоро ще изчезне, но моментите, които сте прекарали с приятелите и семейството ви не. Тези по-малко интензивни, но все пак приятни вечери в компанията на близките ще осигурят много по-дълготрайно и по-удовлетворяващо щастие, отколкото временната тръпка на голяма покупка. Освен това хората, които имат по-чести социални взаимодействия, живеят по-дълго, по-здравословно и изпитват по-малко стрес, депресия и чувство на изолация. Малките разходи на пари, включващи социални взаимодействия като вечеря навън, ходене на концерт или среща на по питие са чудесен начин да прекарате великолепно времето си и да си създадете трайни спомени.

2. Даването е по-добро от получаването
Малко неща осигуряват трайно усещане за вътрешно удовлетворение, но едно от тях е да даваме на другите. Имайте предвид това следващия път, когато се скитате в мола и пазарувате от всеки магазин. Вместо да търсите неща, които може да искате да купите за себе си - намерете идеалния подарък и изненадайте най-добрия си приятел или значимата до вас жена. Купете на майка си свеж букет цветя или вземете на баща си нов шал. Опитът ни показва, че изненадвайки приятел или любим човек с неочакван подарък не само ще направите деня си по-хубав, но и чувството за радост ще остане за дълго - за разлика от временното ви вълнение за един нов часовник.

3. Да посетиш много различни места е по-добре от това да имаш скъпа вила едно място

Защо да купите лятна вила, когато можете да наемете 10? Мечтата на повечето хора за купуване на вила в Хавай или притежание на яхта се концентрира най-вече върху фантазиите да лежат на пясъка или да поплуват в открито море. Много рядко фантазията включва припомнянето да плащат комуналните услуги или да се гарантира, че трюмната помпа функционира правилно. Изгонете желанието да харчите огромни суми за всичко, което можете да наемете. "Екзотични предмети" като ваканционни къщи, АТВ, коли, лодки, коне и дори висококачествени дизайнерски дрехи могат да бъдат наети. Парите, които бихте дали, за да притежавате някое от тези неща, биха могли да бъдат използвани за наемане на всички от тях и ползата за наемането е, че не сте отговорни за тяхната поддръжка. Бъдете честни със себе си, колко пъти на година можете наистина да си позволите да летите до Хавай и да останете в продължение на седмици наведнъж? За повечето хора това не е достатъчно, за да оправдае купуването на лятна вила, а това се отнася и за повечето други екзотични предмети. Когато наемате, просто се появявате, прекарвате времето си великолепно и когато приключите, се отправяте към следващото си преживяване, без да сте задължени и отговорни за собствеността и за пари за поддръжка! На кратко: Вие наистина не искате да притежавате кон, искате да яздите коня и има голяма разлика.

4. Да се чувстваш добре е по-важно от това да изглеждаш добре

Бъдете честни със себе си - тези дънки за 500 лева ще ви направят ли щастливи утре? Следващата седмица? А какво ще кажете за дънки от сто лева и по сто лева за масаж всеки Петък за следващите четири седмици? Да се опитваме да изглеждаме като филмова звезда или фото модел е скъпо начинание и в крайна сметка единственият, който печели от това е компанията, издала кредитната ви карта. Вместо да харчите трудно изкараните си пари по дрехи и бижута, за да изглеждате по-добре, ги харчете по начинания, които биха ви накарали да се чувствате по-добре. Карта за фитнеса или почивка за през уикенда е чудесен начин да се освободите от стреса, вместо да се чувствате зле от това, че сте похарчили твърде много пари по магазини. Погледнете го по този начин: Цената на една скъпа чанта може да плати месечен абонамент за йога и докато чантата може да си отива чудесно с вашите червени токчета, няма да направи дупето ви да изглежда добре.

5. Наученото остава цял живот

Едно от най-добрите неща, които можете да направите с парите си, за да увеличите на макс своето щастие е да придобиете нови умения или да се захванете с ново хоби. Посетете курс по дърворезба, рисуване, танци или фехтовка. Научете се да карате ски. Запишете се на креативно писане или се присъединете към фотографски клуб. Не само ще придобиете нови умения, с които да се „включите в живота”, но и ще разширите кръга си от познати и приятели. Отдаването на време и пари за научаване на нови неща е чудесен начин да откриете нови пътища в живота, за които никога не сте се замисляли. Тръпката от вършенето на нещо ново може да дойде от това да научиш Танго. Не е задължително да катериш планини, за да намериш удовлетворението. Да обогатиш себе си като човек, ще ти отвори нови възможности да се забавляваш, в които няма почти никаква минусова страна. За това отидете на тази трансцедентална медитация през почивката си, за която си мечтаехте – това са добре изхарчени пари!

Не с всички неща в живота ни има гаранция, че ще са винаги добро начинание. Възможно е например да се върнеш от ваканцията си от Бразилските дъждовни гори с острозъби маймунски въшки. Стават грешки! Но в девет от десет пъти е по-добре да похарчите парите си в изживявания и други хора, отколкото за вещи. Така е много по-вероятно като резултат да получите истинско щастие. Така че запомнете: Искате да сте щастливи? Спрете да купувате неща и започнете да си подарявате преживявания!

 

Виж още: Ваучер за Escape room – един запомнящ се подарък

                 Подари емоция за Коледа