Какво се крие зад приключението Escape room?

Какво се крие зад приключението Escape room?

Макар и отскоро да е по нашите географски ширини, предизвикателството, наречено Escape room може би ви е познато. Някои само са чували за това уникално едночасово приключение, което събужда спортния дух и отключва човешките сетива, докато други вече са влизали в подобна стая и са изпитали нейния мощен заряд от адреналин и динамика. Защото всички трябва да признаем, че когато човек е заключен в едно помещение и няма ясна представа за това как да се измъкне от него, наяве излизат качества, за които дори не сме подозирали...инстинкт, скрит в дебрите на съзнанието и емоционалността ни! Подобно е и посланието на така наречените Escape стаи, с които ще ви запознаем днес, за да ви заинтригуваме, предизвикаме и отправим директно там – в неизвестното, в адреналина да се бориш със зъби и нокти и да постигнеш целта си. Или просто да се забавляваш!

Както сигурно ви става ясно и от самото име на стаята, целта в една Escape room е проста: трябва да избягаш от нея, да намериш всички онези указания, които постепенно ще те отведат към изхода. Първата “Стая на загадките“ (както още се наричат escape room стаите) е създадена в далечната 2006 година в Силиконовата долина. Екип от млади програмисти-ентусиасти решава да създаде ново по вид предизвикателство, което колкото и парадоксално да звучи, имайки предвид с какво се занимават те, цели да ви откъсне от мониторите и екраните за час и да ви върне към истинския живот, тук и сега, където често нещата са на живот и смърт, въпрос на сега или никога.

От друга страна, Real-life Escape игрите целят да ви откъснат от реалността. Те са страхотен повод да се забавлявате за 60 минути, като избягате от сивото ежедневие и впуснете в действие своето логическо мислене, креативност, въображение и човешкия инстинкт за самосъхранение, та макар и на шега.

Какво точно обаче създават програмистите от Силиконовата долина през 2006 година?

Първата Escape room - „Origin” е изцяло вдъхновена от историите, загадките и главоблъсканиците, изписани по страниците на най-великите романи на Агата Кристи. Правилата на играта са прости, но това изобщо не значи, че и играта е лесна - без значение дали става въпрос за първата такава -Origin, за една от най-популярните днес в Европа (в Будапеща, където е създадена първата в Европа стая Parapark) или тези в България – каквито например можете да намерите в София под името Hour Escape. Във всяка една Escape room играчите трябва да избягат за 60 минути от стая, в която са заключени. Участниците трябва да са минимум 2 - важно качество е екипната игра и комуникацията. Играчите решават логически задачи, търсят скрити предмети, тълкуват намерени такива, състезават се с времето. Escape room е напълно безопасна и в нея всъщност няма нищо страшно или застрашаващо ви, но попаднали вътре и усетили студенината на ключалката, която може да бъде отключена само с вашите лични способности, усещането е сякаш наистина се борите за своя живот…! Толкова силно и вълнуващо!

Можете да изживеете вашето приключение като запазите час за игра чрез нашата форма за резервация или просто като ни се обадите.

Виж още: Ваучер за Escape room - един запомнящ се подарък