Вера и Калоян - нашата история

Здравей! Ние сме Вера и Калоян и с нашата ескейп стая помагаме на хората да се забавляват с приятели по различен и интересен начин без да е нужна предварителна организация или подготовка.

Това, което отличава Hour Escape от другите ескейп стаи са личното отношение, което ще получиш и авторските и разнообразни загадки. Те дават възможност на всички в отбора да се забавляват еднакво и всеки да допринесе за общия успех с това, в което е най-добър. След края на играта пък, с радост ще ти споделим нашите наблюдения за това как сте се справили ти и отборът ти и как следващия път можете да бъдете още по-добри!

 

А в интервюто по-долу можеш да научиш нашата история.

 

Разкажете малко за себе си – как започна всичко?

Калоян: За да отговоря на този въпрос, може би е най-добре да започна от малко по-далеч.

В началото бяхме в „корпоративна“ среда - на работа от понеделник до петък, от 9 до 6, и въпреки че като цяло бяхме доволни, понякога работните дни бяха много натоварващи и не винаги имахме време да си починем добре. Обикновено излизахме на разходка, на заведение, понякога на кино, и въпреки че бяхме с приятели и в приятна компания, често не можехме да „презаредим“ напълно. Понякога пробвахме и по-активни неща като боулинг или билярд, но обикновено тези занимания също ни омръзваха бързо.

Вера: Обичаме да ходим на разходка извън София, но през седмицата е много трудно да отидем дори на Витоша. Като цяло ни беше трудно да намерим нещо, което да не изисква прекалено много време или предварителна подготовка и да е достатъчно забавно и интересно. Обикновено вечерите ни завършваха пред телевизора или компютъра без реално да сме се разтоварили. Имахме нужда от нещо ново.

 

А как ви дойде идеята за Hour Escape?

Калоян: Една сутрин (беше лятото на 2014) прочетох много интересна статия, която описваше такова забавление в САЩ – идеята ми се стори страхотна – група приятели влизат в специално проектирано помещение и целта им е да успеят да излязат за 60 минути – за да се справят, трябва да решат поредица от загадки, да си помагат, да бъдат екип. Някои от загадките изискват наблюдателност, други логика, трети малко сръчност – интересното беше, че не са нужни нито специални знания, нито някаква предварителна подготовка – звучеше като перфектното забавление, на което можеш да се отдадеш с приятели след работа. Веднага започнахме да мислим как можем и ние да направим нещо подобно...месец след това отвори първата такава стая в България – не можехме да повярваме, че са ни изпреварили!

Минута след като бяхме разбрали за нея, вече бяхме отворили сайта им, за да си запазим час. Отидохме, играхме, хареса ни - страшно много. Влязохме в Стаята и напълно се изключихме от света за един час – влизаш и за 60 минути се потапяш в един нов свят. Забавлявахме се искрено! За разлика от виртуалния свят, обаче, в Ескейп стаите всичко е реално и осезаемо. Тук сте само ти, твоят отбор и загадките. Няма проблеми, няма телефони, няма стрес. Стаята те въвлича в нова, паралелна реалност, която обаче не те натоварва, а те освобождава от напрежението и рутината на забързаното ежедневие. Именно за това при нас най-често идват хора, които имат забързано ежедневие и често нямат време за качествена почивка. Цяла седмица след това си преигравах този един час (64 минути, ако трябва да сме точни :) ) наум.

Тук вече е момента да кажа, че от известно време тайничко знаех, че е време да оставя корпоративната среда и да правя нещо, което ме удовлетворява истински. Исках това, което правя, да доставя удоволствие както на мен, така и на тези, които го използват. Проблемът беше, че дотогава не знаех какво може да е това нещо. Е, вече знаех – мисълта, че със забавление като това мога да внасям толкова много емоция и настроение в ежедневието на хората, не ме оставяше – напуснах тогавашната ми работа и започнахме да работим върху ескейп стаята. След 6 месеца огледи, строежи и мислене на загадки, бяхме готови – ескейп стая „Клопката“ беше завършена и очакваше първите отбори.

 

 

За кого е подходяща Стаята?

Вера: Ескейп стаите са подходящи за всеки, който иска да се забавлява. Загадките са разнообразни и има по нещо за всеки – ще трябва да сте наблюдателни, миг след това пък ще сте в пълна тъмнина и ще разчитате само на слуха си; ще срещнете закодирани съобщения, ще тествате уменията си за комуникация, както и сръчността си. Може да звучи сложно, но всъщност не са нужни никакви специални знания или предварителна подготовка. Освен това нашата симпатични оператори постоянно следят играта ви на камерите и ако ти и отборът ти имате нужда от помощ, те ще се отзоват :) .

Калоян: Всички ние понякога искаме да избягаме далеч от ежедневието, но знаем, че няма как да стане. Имаме работа, семейства, отговорности и в повечето случаи не можем просто да ги оставим и да тръгнем. Escape room игрите са чудесна алтернатива на далечното бягство. Близо сме, а всъщност сме толкова далеч – за час попадаме в един напълно различен свят, на прага на който оставяме всички проблеми. Това е нашият час и можем да го изживеем както искаме.

А за всички онези, които живеят спокоен живот, лишен от напрежение и проблеми, това е чудесен начин да прекарат още един пълноценен час, в който да се забавляват. При нас могат да преживеят нещо ново и различно, което ще ги зареди с още много адреналин и позитивизъм.

Обикновено хората, който опитат ескейп игрите веднъж, после повтарят – всяка стая ти носи нови емоции, нови изненади. Някои клиенти казват, че са като пристрастени и имат ритуал всеки уикенд да ходят заедно – имат си отбори, правят си специални тениски, засичат си времето до секунда.

Нашата ескейп стая няма възрастово ограничение - случвало се е деца да ни прегръщат, възрастни да ни казват, че преживяването при нас ги е заредило за седмици напред. Това ни зарежда и нас.

Затова и мисията ни е да помогнем на колкото се може повече хора да изпитат удоволствието, което една ескейп стая дава.