4 грешки, които да не допускаш, когато организираш детски рожден ден в Ескейп Стая

Тъй като ескейп стаите са сравнително ново забавление за деца, често има и въпроси и неясноти, свързани с тях. Искаме да ти споделим четирите грешки, които можеш да допуснеш, когато организираш рождения ден на детето си в Ескейп Стая.

 

1)      Ескейп Стаята, която избираш, не е подходяща за деца

 

В началото се питахме „Какво значи да е подходяща за деца? Загадките са си загадки, декорите са си декори. Кое да му е различното?“

Най-очевидното, е че някои Ескейп Стаи могат да са прекалено сложни или страшни, например. Но има и други фактори, които определят дали децата ще се забавляват и ще останат доволни от рождения ден.

Видяхме това съвсем ясно с първата ни Стая „Клопката“. Тя беше за възрастни, но заради големия интерес, в един момент започнахме да пускаме и деца в нея. И виждахме, че въпреки, че се забавляват, играта просто беше трудна за тях - загадките изискваха повече внимание, повече асоциативно мислене, повече логика. След време създадохме Стая „Имало едно време“ за деца на 10-13 години. Логиката, предизвикателствата и атмосферата в нея бяха (и все още са) съобразени специално за деца на тази възраст.

И видяхме огромната разлика – децата бяха в пъти по-удовлетворени и ентусизирани от играта – отново имаше моменти, които бяха по-предизвикателни за децата, но разликата беше очевидна. Родителите ни се обаждаха, за да споделят, че децата им с дни разказват за преживяването...

Е, знаехме с какво трябва да се захванем - след около месец вече бяхме завършили новата версия на Ескейп Стая „Клопката“ - този път специално за деца на 10 до 13 год.

Най-точното описание какво означава една ескейп стая да е подходяща за деца всъщност го чухме от клиент: „Това е като да пуснеш на 11-годишното си дете произволен филм по телевизията – може и да му хареса, може и да не му хареса. Не знаеш. Но когато седнеш и с него избереш филм за деца - на подходящата тема, с подходящите актьори, озвучаване и тн, тогава е много по-сигурно, че детето ти ще остане доволно.“

Както ти не искаш да играеш в детска ескейп стая, така не е добре и детето ти да е в стая за възрастни.

Съвет За да е сигурно, че рожденика и гостите му ще се забавляват, то загадките, атмосферата и тематиката трябва да са подходящи за възрастта и интересите на децата.

 

 

2)      По време на рождения ден един човек се грижи за повече от „нормалния“ брой деца

 

Какъв е „нормалния“ брой деца е много относително и зависи от различни неща, разбира се – възраст, енергия на децата и тн. Опитът ни показва, че един човек не може добре да следи какво правят повече от 5-6 деца (или възрастни) в ескейп стаята.

Имай предвид, обаче, че освен „проследяването“ на играта операторът трябва във всеки един момент да може да помогне на децата с насоки, както и разбира се да следи за безопасността – и на играчите, и на помещението.

Съвет – питай колко хора от екипа ще бъдат на разположение по време на партито. Разбери ще има ли кой да се погрижи освен за отличното протичане на играта, и за това почерпката и тортата да са поръчани и сервирани навреме.

 

 

3)      Фокусираш се върху цената, без да отчиташ допълнителните неща, за които после ще трябва да доплатиш (с пари и време)

 

Организирането на детски рожден ден става все по-сложна задача (още си спомняме, че на нашите рождени дни просто се събирахме вкъщи, а майките мажеха сандвичи).

И е нормално да гледаш цената на играта в Ескейп Стаята. Но ако планираш освен игра, за рождения ден да има и почерпка, не забравяй, че ще са необходими и неща като чашки, вилички, чинийки, салфетки, минерална вода, сок...

И макар че тези неща изглеждат дребен разход, освен, че трябва да отделиш време, за да отидеш да ги купиш, след партито е много вероятно да се окажеш с купища пластмасови прибори, които няма какво да правиш.

Съвет – виж какво точно включва избрания от теб пакет и се увери, че няма да е нужно после да докупуваш дребни неща, които, обаче, ще ти костват излишно време и пари.

 

 

 

4)      Ескейп Стаята е съгласна да направи „изключение“ и да пусне  7, 10 или „ти-кажи-колко“ деца да играят едновременно

 

По принцип всички Ескейп стаи са направени за отбори от 2 до 5 или 6 души. Има причина за това. Най-пълноценните игри се получават при 4-6 играчи – по този начин всички са достатъчно ангажирани, енергията в отбора е висока и играчите не си пречат.

Колкото повече играчи стават, обаче, толкова повече нараства шанса да не успеят да се забавляват истински – хората започват да си пречат, по-активните решават повечето загадки, по-свитите пък не успяват да направят нищо. Резултатът е... недоволни деца.

Дори и чисто физически едновременното пребиваване на повече от 5-6 души в едно помещение за 1 час, които активно се движат, търсят, обсъждат, започва да изглежда много трудно.

Не се доверявай, ако някой ти каже "Да, могат да играят колкото деца кажете наведнъж и това няма да се отрази на преживяването им". Ако искаш детето ти да остане с хубави спомени от ескейп стаята и целия рожден ден да е едно приятно прекарване за него и гостите му, имай предвид, че добрите игри се получават с отбори от 4 до 6 играча.

Затова, ако детето ти планира да покани повече от 6 деца на рождения ден, просто намери място, което разполага с повече от една Ескейп Стая.

Съвет Не се доверявай сляпо на приказки от сорта “Няма проблем, ще могат да играят 8 деца наведнъж и много ще им хареса“. Много е вероятно децата да не останат доволни.

 

 

 

А ето как работим ние, когато става въпрос за организиране на рожден ден на деца на възраст 10-13 години:

-        Можем да организираме рожден ден за до 12 деца (Имаме 2 Ескейп Стаи, като във всяка могат да играят до 6 деца едновременно)

-        Ескейп Стаите ни са специално за деца на възраст 10-13 години. В „Клопката“ децата влизат в ролята на заложници и ще трябва да се измъкнат, а в „Имало едно време“ ще правят и развалят магии, а накрая трябва да унищожат Философския камък.

-        Пакетите, които предлагаме включват различни неща и са с различна продължителност. Ако искаш да ги разгледаш, кликни тук.

 

Имаш ли въпроси? Обади ни се на 0888 453 930 или ни пиши на office@HourEscape.bg. С радост ще ти помогнем.