Стая на загадките...какво е това?

Стая на загадките...какво е това?

Ако си задаваш въпроса какво точно представлява стаята на загадките, може би ще ти помогнем, като ти кажем, че тя е съвкупност от идеи, родени във виртуалните игри, заплетени сюжети на книги и приключенски филми. Но всъщност е нещо много повече от тях. Защото е реална, а усещането да си вътре, да напрягаш всяка част от себе си, за да направиш „крачка напред“, е несравнимо.

Играта води началото си от Америка, от Силиконовата долина. Създадена е от група студенти. Мистериите и предизвикателствата са вдъхновени от Агата Кристи, а самата игра става популярна туристическа атракция. За съвсем кратко време обаче тя напуска пределите на САЩ и заживява свой собствен живот. Обикаляйки света, тя се променя, доусъвършенства, пресъздава нови сценарии, поражда нови загадки. До минала година са създадени общо 2800 стаи из Европа, САЩ, Канада, Япония и къде ли още не.

Светът е полудял. Защо не и ние? И именно защото и ние сме част от света, и то не каква да е, а една страхотна част, през 2014 г. първата стая на загадките в София е готова да посреща ентусиасти с разчупено мислене и готови за подвизи. Днес вече, само в столицата, стаите са над 60. Но такива има и в други градове, сред които Варна, Русе, Пловдив. И за да потвърдим думите си, че сме една наистина равностойна част от света, може би ще е добре да споменем, че имаме цели 50% успеваемост в играта. За сравнение – американците имат около 20%.

От друга страна, подобна статистика говори за самата сложност на играта. Да влезеш в тази стая е предизвикателство. А дали ще успееш да се измъкнеш от нея – за това няма гаранции. Всичко е в твоите ръце. И в ръцете на твоя отбор.

Защото това е отборна игра. В нея могат да участват няколко души. Играчите попадат в Стаята. Там те биват заключени. Някои Стаи са портал към различни епохи, други са ключ към фантастични измерения. Едни са тавани, други килери, трети – мазета... Ключове, ковчежета, скривалища... обстановката допринася да се потопиш в атмосферата на настоящия момент и да използваш пълния си потенциал. Има игри, които залагат на действието, но има и такива, които развиват мисълта. За Hour Escape важна е бързината на ума.

Попаднеш ли веднъж в Клопката – чрез игрите трябва да намериш изхода. Но до него може да те отведе само твоят ум и твоите действия. Защото срещу теб ще се изправят поредица от логически загадки. Трябва да си сръчен, деен, наблюдателен и екипен.

Това е основното. Не са ти нужни специални познания. Не разчитай и на физическата си сила! Нямаш нужда от тези неща. Трябва ти хъс, много енергия, логическа мисъл и съобразителност. Адреналинът е важен. И забавлението. А не победата. Също както и в живота.

Ако сме успели да събудим любопитството ти, и се питаш за кого все пак е подходяща тази игра, то трябва да знаеш, че тя е чудесна за теб. И за твоите приятели. За да се справите заедно с предизвикателствата. Да се уверите, че сте една добре смазана машина, чиито части сработват перфектно.

Но тя е предназначена и за теб и колегите ти. За вашия тиймбилдинг (виж: Тиймбилдинг и Escape room - една незабравима комбинация). Ако не познаваш добре колегите си – ето едно ново средство, чрез което по-бързо да ги опознаеш. Да тестваш характера им. Или просто да се сближите. Тя е и за теб и твоята половинка. Това е игра на предела. А такива игри пораждат крайните реакции. Е, независимо от бурните страсти и силните емоции, след края ще сте малко по-единни, по-близки и ще имате повече общо – един незабравим час, прекаран заедно.

Всъщност тя е за всички, които искат да играят. Не е подходяща само за самотни играчи. Защото индивидуалните игри не са толкова забавни. Да, и в тях има адреналин, но няма личности. Няма ги разнообразните спонтанни реакции. Няма го сближаването. Нито отборният дух. А Hour Escape не е просто игра, тя е всичко това.

Прочети още: Hour Escape - избягай от Клопката